Izložba "Astronomska fotografija"

U petak, 17. lipnja, u prepunoj multimediji Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo, u 20 sati, održano je otvaranje izložbe "Astronomska fotografija". Izložba je postavljena povodom dvadesete obljetnice djelovanja astronomskog društva "Anonymus" iz Valpova, te 70 godina djelovanja Hrvatske Zajednice Tehničke Kulture. Ovo je bilo, još jedno u nizu događanja u sklopu 48. smotre amaterskog kulturnog stvaralaštva "Ljeto valpovačko". 

IZLOŽENE FOTOGRAFIJE

 

Otvaranje izložbe vodila je knjižničarka Štefica Balentić koja je predstavila astronomsko društvo "Anonymus". Publici se, zatim, obratio predsjednik društva Denis Vida koji je predstavio samu izložbu. Nakon Denisa, kratkim se govorom publici obratio Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture Valpovo – Belišće. Nakon svog govora, gospodin Francuz uručio je Denisu Vidi prigodan poklon povodom njegovog odlaska na studij u Kanadu. 

Osobita nam je bila čast ugostiti  župana Osječko-baranjske županije, gospodina Vladimira Šišljagića i našeg gradonačelnika, gospodina Leona Žulja. Oba su uvažena gosta pozdravili prisutne i pohvalili rad, kako "Anonymusa", tako i Zajednice tehničke kulture, te poželjeli sreću u daljnjem djelovanju. 

Izložbu su uveličale svojim nastupom članice Ženske vokalne skupine HKUD-a Valpovo 1905. 

Pozivamo sve zainteresirane da pogledaju izložbu svakim danom u radnom vremenu Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo. 

 

Govor predsjednika AD Anonymus Denisa Vide

Prije 20 godina, promatranje noćnog neba i proučavanje svemira bilo je u Slavoniji, pa i Hrvatskoj, gotovo zaboravljeno. Tek je postojalo nekoliko pojedinaca s većim interesom, no nisu se poznavali, niti imali uvjeta za daljnji rad. Sasvim slučajno, Ivica Skokić i Goran Kurtović, tada srednjoškolci, dolaze u Dom Tehnike u Valpovo pitajući postoji li ovdje netko tko se bavi astronomijom? Nakon svega nekoliko mjeseci okupljaju se u maloj prostoriji u Domu Tehnike i osnivaju sekciju pri tadašnjoj Zajednici tehničke kulture Valpovo koja je okupljala zaljubljenike u noćno nebo. 

Spomenuta prostorija postala je nekolicini njihovih vršnjaka, ali i mnoštvu budućih naraštaja, drugi dom – mjesto na koje rado dolaze svi željni znanja i dobrog druženja. Dakako u tim prvim danima nitko nije niti znao za nas, bili smo totalni početnici, neznanci. Stoga bilo logično nazvati se - "Anonymus".

Zahvaljujući godinama rada, danas smo anonimci samo imenom. Učenici su sami postali učiteljima – znanje danas drugima prenose na fakultetima i u školama. Neki su otišli i u znanstvene vode, doktorirali su u područjima koja najviše vole i aktivno se bave znanošću. Također su društvu na ponos i naši inženjeri te doktori medicine. 

Naši članovi odavno više nisu samo ovdje – lokacija je samo na papiru. Život je odveo većinu diljem Hrvatske i svijeta. Često se zna dogoditi da se više naših članova nađe skupa u Berlinu ili Pragu nego u Valpovu, pa nekada i nenadano za vrijeme stanke na kakvome putovanju.

No usprkos tome gdje žive, njihovim titulama ili područjima kojima se bave, svi članovi su u duši još uvijek oni isti mališani, s jednakom fascinacijom zvjezdanim nebom kao i kada su prvi puta pogledali kroz teleskop. 

Dragi gosti, danas ćemo vam pokušati prenijeti barem mali dio naše fascinacije kroz ovu skromnu izložbu. No ne dopustite da vas ona u potpunosti zadovolji - ona je tek naš pokušaj u imitaciji pravih ljepota prirode i svemira. Za njihovo otkrivanje ne preostaje vam drugo negoli naći jedno mračno mjesto, daleko od svjetala grada, i pogledati prema zvijezdama.

 

Foto: arhiv GKIĆ Valpovo