OTKRIJMO NAŠ SVIJET !

Proteklog vikenda u prostorijama ZTKVB održan je 20. JOTI (Jamboree On The Intenet)

Kao i svake godine, treći puni vikend u listopadu rezerviran je za veliki međunarodni susret u organizaciji svjetske izviđačke organizacije (WOSM). Ovaj međunarodni izviđački susret na internetu – (JOTI), omogućava da izviđači širom svijeta dobiju priliku kontaktirati i upoznati svoje izviđačke kolege iz dalekih zemalja.

Često se ti kontakti očuvaju više godina i prethodnica su kasnijim susretima.

JOTI je službena akcija WOSM-a od 1996. godine. Savez izviđača Hrvatske redovito sudjeluje od 1997. godine. O.I. "Iovallios" u suradnji i uz pomoći ZTK Valpovo – Belišće u toj akciji sudjeluje od 2004.godine.

Ukratko to je akcija u kojoj je cijeli izviđački svijet 48 sati na internetu. Tema ovogodišnje akcije bila je: Otkrijmo naš svijet !

Na početku akcije naše mlade članove upoznali smo sa povijesti ove akcije načinom komunikacije i priliku da kroz praktičan rad putem skautskih kanala (web platforme), ostvare kontakte i razmjene izviđačka iskustva. Dvodnevna odredska aktivnosti okupila je četrdesetak članova odreda među kojima su najbrojniji najmlađi sudionici, pčelice i poletarci Družine "Petar Pan". Zajedno smo ostvarili preko 300 kontakata širom naše "plave lopte".

Naravno da je najviše kontakata ostvareno sa našim susjednim zemljama i zemljama Europe, dok neke od udaljenijih zemalja i sudionika koje smo imali priliku kontaktirati i s kojima je ostvarena komunikaciju su: Pramuka – Indonesia, Fatwa – Indonesia, Pascal – Netherlands, Alejandro Aguilar

– Merida, Venezuela, Leo – Portugal ... Filipini, Nambija, Singapur, Novi Zeland ;

Još jednom se zahvaljujemo na pomoći Zajednici tehničke kultura Valpovo – Belišće koji nam već dvanaest godina ustupa svoje prostorije i desetak računala da na što kvalitetniji način održimo ovu akciju na svjetskoj razini.