Na svećanosti u Domu tehnike Osijek 19. prosinca 2018. dodjeljena su priznanja Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Priznanja su primili pojedinci i udruge za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak djelatnosti iz djelokruga rada Zajednice.

                Plaketa Zajednice dodjeljuje se pojedincima, pravnim osobama i drugim organizacijskim oblicima za izuzetne rezultate u prethodnoj godini. U jednoj godini može se dodjeliti najviše 10 (deset) Plakete Zajednice.

                Povelja Zajednice dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim stručnim i društvenim djelovanjem u dužem vremenskom razdoblju dali izuzetan doprinos razvitku tehničke kulture, djelatnosti udruga tehničke kulture odnosno unapređenju djelovanja Zajednice i time značajno pridonijeli promicanju njenog položaja i ugleda.

 

                Priznanja su uručili godpodin Dragan Vulin – predsjednik skupštine OBŽ i gospodin Goran Kurtović – zamjenik predsjednika ZTK OBŽ.

ZTK Valpovo-Belišće predložila je za priznanja i članove svojih udruga. Evo i nagrađenih:

 

GORAN DOJKIĆ – Plaketa ZTK OBŽ

Gorana Dojkić je člana Fotokluba Valpovo u kome obnaša funkciju dopredsjednika.

Fotografijom se bavi od osnovne škole i za svoje radove primio je brojna domaća i strana priznanja.

U fotografskom izražaju specijalizirao se fotografijama iz zraka. 
2018. godine izdana je fotomonografija “Belišće iz zraka”, iako autorov prvijenac, u mnogome odudara od klasične monografije: po formi, izričaju, ambijentu fotografiranja ali i što je izuzetno važno naglasiti, po tehnologiji konačne izrade fotografije, odnosno tiskanja fotografije na podlogu. 
Njegove fotografije, iako individualno nadahnute, nose snažan pečat, sa svim atributima stručno suradničkog okruženja, u kojem nekoliko posljednjih godina djeluje. Tamo se uči zanat fotografije, ali i mogućnost nadogradnje s elementima umjetničkog. 

Ova fotomonografija nosi poruku ljepote, divljenja i iznenađenja. Kroz tu radost stvaranja zrači optimizam. Iza Gorana ostat će fotomonografija sa fotografijama za pamćenje ali i jedan napisan stih posvećen tim fotografijama, kao odgovor koji autor šalje kao zahvalnicu plavim visinama.

 

 

IVANA FRANCUZ – Plaketa ZTK OBŽ

Ivana Francuz je članica Fotokluba Valpovo i zaposlenica ZTK Valpovo-Belišće kao administrativni radnik, tj. obavlja sve poslove od administrativnih,  pripomoći u radionicama fotokluba, CTK i sve ostale aktivnosti koje nisu u redovnom random vremenu – i tako 18 godina.

U 2018. godini posebno se istaknula u provođenju slijedećih aktivnosti (ukupno ih je bilo blizu 50):

1.       10. ZIMA U TEHNICI

2.       60. GRADSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA

3.       MODELARSKA LIGA U VELIŠKOVCIMA, BELIŠĆU, VALPOVU

4.       RAD SA DJECOM S POSEBNIM POTREBAMA (UDRUGA ZVONO, SOS DJEČJE SELO LADIMIREVCI)

5.       FOTORADIONICA HRVATSKOG FOTOSAVEZA – „Graditeljska ostavština valpovačkih vlastelina“

6.       15. DANI TEHNIKE

7.       LJETO U TEHNICI 2018.

8.       PREZENTACIJA RADIONICA U 40 ŠKOLA

9.       PRIPREME PROSLAVE 70 GODINA RADA I DJELOVANJA ZTK VALPOVO-BELIŠĆE

Ovo je samo mali dio nabrojenih radionica u kojima je slobodno vrijeme Ivana utkala u Fotoklub Valpovo i ZTK Valpovo-Belišće kako bi tehnička kultura u sredini u kojoj djeluje imala mjesto koje joj pripada. Ivana je po prirodi samozatajna i neprimjetna, ali kotačić u mehanizmu tehnike bez koga bi večina aktivnosti bila usporena ili neodrađena.

 

 

 

 

BENJAMIN CRNČAN – Plaketa ZTK OBŽ

Na 60. natjecanju mladih tehničara koje je održano u Poreču natjecao se i Benjamin Crnčan iz OŠ Veliškovci u kategoriji modelarstva. Benjaminov mentor je nastavnik tehničke kulture Damir Tomas i pripremao ga je za ovo natjecanje: bio je prvi na međugradskom i županijskom natjecanju, a svoju nadarenost prema maketarstvu pokazao je unazad nekoliko godina na nazjecanjima Modelarske lige. Benjamin je u Poreču na Državnom natjecanju Mladih tehničara zasluženo osvojio prvo mjesto kao najbolji mladi modelar u Hrvatskoj.

Na 2. kolu Modelarske lige (županijski nivo) održanom  u Osijeku u OŠ Antuna Mihanovića 8. Svibnja 2018. sudjelovalo je 43 ekipe, a među njima i ekipa OŠ Veliškovci BENJAMIN CRNČAN i FRAN NOVOSELIĆ, kje osvojila 1. mjesto. Benjamin i Fran sun a državnom natjecanju osvojili 5. Mjesto.

 

DRAGUN BARIŠIĆ – Povelja ZTK OBŽ (za životno djelo)

 

 

 

Dragun Barišić rođen je  u Kupresu, s mjestom prebivališta u Belišću, član Društva energetičara od 1976. godine.

Osnovnu i srednju školu završio u Valpovu 1974. godine, te se iste godine zapošljavam u Kombinatu Belišće, sektor Energetike kao pomoćnik strojara kotla (dok se još ložilo na ugalj).

Kod prve rekonstrukcije SGP – kotla 1975. u proljeće odlazi u JNA, te se 1976 god. vraća ponovo u Energetiku na mjesto pomoćnika kotla.

1981. – polažem državni ispit za strojara parnih kotlova s automatskom komandom, te dobivam svjedodžbu za rukovanje kotlovima svih vrsta i jačina bez obzira na vrstu goriva i način sagorijevanja.

1984. – prelazi na radno mjesto pomoćnik K-3 te 1986. postaje i strojar kotla K-3 1986. – polaže ispit za strojara parnih turbina svih vrsta i jačina

1990. – polažem ispit za rukovaoca mosnom dizalicom

1991. – odlazi u domovinski rat u Zbor narodne garde, a po povratku iz rata radim kao strojar parnih turbina te nedugo nakon toga postajem poslovođa za proizvodnju i distribuciju pare, gdje ostajem do kraja radnog vijeka u Belišću d.d.

Dragun je bio predsjednik „Društvo Energetičara“ u dva mandata.  Organizirao (samostalno ili sa višim strukturama) stručna predavanja vezana za energetiku.

80-ih godina kao predsjedavajući društva organiziram i nekoliko vrlo uspješnih zabava povodom 8 marta, te nekoliko radnih akcija. Pokreće izgradnju prostorija za rad društva, koje nažalost nisu do kraja realizirane. Nadalje kao predsjedavajući ostvaruje vrlo uspješnu suradnju sa Savezom energetičara Slavonije i Baranje, strukovnim društvima u Belišću d.d., Savezom energetičara R.H. u Zagrebu. Organizira nekoliko vrlo uspješnih ekskurzija, što u našoj državi, što u inozemstvu zajedno sa Savezom.

Redovito se uključivao u sve akcije koje je društvo provodilo. Sudjelovao u uređenju današnjeg Doma tehnike s nekoliko članova D.E.

Nagrađen zahvalnicom „Narodne tehnike“ povodom obilježavanjem 60 godišnjice N.T. Dobitnik je „Povgelje Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće“ 2012. godine za cjeloživotno djelo.

Po odlasku iz Belišća d.d. i dalje ostajem član D.E. Belišće.