Redovna izvještajna skupština održana je 15. ožujka 2019. godine. Skupštini je nazočilo 17 članova od ukupno 20 članova koliko čini skupštinu zajednice. 

Sjednicu je otvorio predsjednik ZTK gospodin Zvonko Borić, pozdravio nazočne predstavnike 9 udruga i 2 sekcije udružene u ZTK Valpovo-Belišće, zamjenika gradonačelnika grada Belišća gospodina Domagoja Varžića, dopredsjednika ZTK OBŽ gospodina Gorana Kurtovića, te predstavnike medija.

Nakon usvajanja dnevnog reda jednoglasno su izabrana i tijela koja sudjeluju u radu skupštine. Gospodin Borić naglasio je da su sve materijale zastupnici dobili prije petnaest dana na svoje mailove, a isti su vidljivi i na web stranici ZTKVB. O aktivnostima u 2018. tajnik Dragan Francuz naprevio je fotografsku prezentaciju.

 

Prošla 2018. godina značajna je po obilježavanju 70 godina rada i djelovanja ZTK. Zahvaljujući gradovima koji su prepoznali važnost sufinanciranja aktivnosti tehničke kulture putem javnih potreba, u prošloj godini je održano puno aktivnosti u koje su bile uključene udruge, Centar tehničke kulture Valpovo-Belišće, Osnovne škole, Srednja škola, SOS Dječje selo Ladimirevci, udruga „Mi“ i udruga „Zvono“.

Održano je dvije skupštine: Redovna izborna skupština – 22.03.2018. i Redovna izvještajna skupština – 18.12.2018. Upravni odbor održao je 8 sjednica. 

U CTK Valpovo-Belišće nudimo djeci i mladima radionice: FOTOGRAFIJA, ELEKTRONIKA, ROBOTIKA, MODELARSTVO, RAKETARSTVO, DRONOVI i 3D PRINTANJE. O prijenosu znanja na polaznike radionica brinu mentori:

Marijan Antolović, profesor – elektronika, robotika

Tomislav Kudeljnjak, nastavnik – elektronika, robotika

Zvonimir Hajnc, nastavnik – modelarstvo, raketarstvo

Bojan Fuderer, nastavnik – modelarstvo, raketarstvo

Davor Milošević, nastavnik – modelarstvo, raketarstvo

Goran Kupčerić, nastavnik – fotografija

Dragan Francuz, – fotografija

 

Za izuzetna postignuća mladih u radionicama mentori su sudjelovali na osposobljavanju za provođenje programa tehničke kulture:

• „NAPREDNE INTERNET OF THINGS TEHNOLOGIJE” – Marijan Antolović, Vinkovci, 26. 1.

• EDUKACIJA NA CNC LASERSKOM STROJU - Marijan Antolović i Tomislav Kudeljnjak, Osijek, 16. 2., 23.2. i 9.3. 

• ISPIT ZA INSTRUKTORE RAKETNOG MODELARSTVA - Davor Milošević i Bojan Fuderer, Vrbovec, 24.3.

• CROATIAN MAKERS KONFERENCIJA - Marijan Antolović, Zagreb, 19. 5.

• “EDUKACIJA ZA MENTORE – Fotografija u očuvanju kulturne i prirodne baštine” – Goran Kupčerić, Krapje, 14.-16. 9.

• “EDUKACIJA ZA MENTORE – IZRADA TISKANE PLOČICE OD A DO Ž” - Marijan Antolović i Dorijan Polanc (SŠ), Osijek, 19. – 20. 10.

 

U 2018. godini ZTK Valpovo-Belišće (zajedno sa udrugama i sekcijama) organizirala je i održala  ukupno 62 aktivnosti, a evo najznačajnijih:

„ZIMA U TEHNICI” – 117 učenika

60. NMT – 40 učenika

MODELARSKA LIGA – 81 ekipa / 162 učenika

CROATIAN MAKERS LIGA – održano 4 kola

FOTORADIONICA HFS – 32 sudionika

LJETO U TEHNICI – 78 učenika

 

Godišnje kroz radionice prođe više od 1000 djece i mladih:

2 školska sata – 480 učenika

više od 5 sati – 397 učenika

više od 35 sati – 130 učenika

više od 70 sati  - 80 učenika

 

Nakon izvješća o radu podnijeto je i financijsko izvješće ZTKVB za 2018. godinu. Obadva izvješća usvojena su jednoglasno.

 

Nakon izvješća nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika grada Belišća gospodin Domagoja Varžića. U svom obraćanju naglasio je da tehnička kultura nije dovoljno zastupljena u Osnovnim školama, a da aktivnosti u organizaciji ZTKVB nadilaze mnoge limite i za primjer su ostalim udrugama.

Gospodin Goran Kurtović istaknuo je važnu ulogu ZTKVB u samoj strukturi županijske zajednice, ali i Hrvatske zajednice tehničke kulture, kao predvodnik u puno aktivnosti i ideja koje se ostvaruju u radu s djecom i mladima.

 

Sjednica je završena ugodnim druženjem i razgovorima o novim idejama i projektima.

 

Tekst: df

Foto: GOBEL