Unazad desetak dana u Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće razmatrali smo mogućnost izrade zaštitnih maski 3D printerom.

Riječ je o zaštitnim prozirnim vizirima koji se stavljaju na glavu (mora se koristiti i zaštitna maska na ustima i nosu) i štite cijelo lice.

Viziri su namjenjeni osobama koje dolaze u svakodnevni kontakt sa ljudima: u domovima zdravlja, trgovinama, policija i sl. U ovaj projekt Zajednice uključila se i Srednja škola Valpovo.

 

Uspjeli smo nabaviti materijale za print (filament), a očekujemo prozirnu čvrstu plastiku 240x240 mm debljine 0,5 mm (PET G). Kontaktirali smo i tvrtku „Prusa“ iz Praga (čije 3D printere imamo), ali oni imaju narudžbu od 100 000 komada za njihovu Vladu. 

Trenutno nam nedostaje guma za pričvrstiti držač vizira iza glave. (fotografije u prilogu a video možete vidjeti na linku https://www.youtube.com/watch?v=pP7z3iw76GA).

26. ožujka kontaktirali smo čelne ljude u gradovima Valpovu i Belišću o ovoj mogućnosti i očekujemo njihov odgovor i broj komada. Za sada zaštitne vizire printamo gratis, a prva tura trebala bi biti isporučena za Policijsku postaju Belišće slijedeći tjedan. (oko 60 komada). 

Dogovorili smo sa Županijskom zajednicom TK lasersko rezanje PET G plastike, a Hrvatska zajednica tehničke kulture dostaviti će nam dio potrebnog materijala.

Napominjemo da je to akcija za naše, lokalne potrebe, a ako ostane još ili bude negdje veća potreba slat ćemo i na teren.