Suočeni smo s opašnošću koja se zove Covid-19. Koronavirus je opasan za sve stanovnike, a posebno za one koji su najviše izloženi svakodnevnim kontaktima sa drugim sugrađanima (u domovima zdravlja, trgovinama, policija i sl.). Zbog njih smo u Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće odlučili pokušati proizvoditi zaštitne vizire.

Prije sedam dana objavili smo vijest da ZTK VALPOVO-BELIŠĆE PRINTA ZAŠTITNE VIZIRE. Riječ je o zaštitnim prozirnim vizirima koji se stavljaju na glavu (mora se koristiti i zaštitna maska na ustima i nosu) i štite cijelo lice.

U ovaj projekt Zajednice uključila se i Srednja škola Valpovo.

 

U tjednu iza nas formirala se ekipa od pet ljudi koji gotovo danonoćno printaju nosače vizira. Sada radimo na četiri 3D printera, zahvaljujući gradu Valpovu koji nam je ustupio jedan printer. U Srednjoj školi Valpovo profesori Danijel Šovagović i Kupanovac Miroslav, u dogovoru sa ravnateljicom Svjetlanom Kalpić, nadziru rad printera. U Ladimirevcima kod kuće na jednom printeru radi Tomislav Kudeljnjak. U Belišću u stanu na dva printera rade Ivana i Dragan Francuz.

Pošto smo među prvima u Hrvatskoj počeli raditi zaštitu za lice uspjeli smo pravovremeno kupili filament za printanje (određenu količinu donirala je HZTK i grad Valpovo), prozirnu PET G foliju (koju smo rezali u firmi „Graver“ Belišće i izrezali na laseru u ZTK OBŽ (uz veliku pomoć Ive Grgića i Hrvoje Kerete). „Iglica“ krojačka radnja Belišće donirala je dio gume za držač na glavi.

Nakon što smo uspjeli zajedničkim snagama isprintati preko 50 vizira, dio smo spojili, a dio zapakirali u prozirne vrećice i zavarili. Kompletna „manufaktura“ ne traje dugo (spajanje i pakiranje) ali sam proces printanja traje 12 sati za 4 nosača i on je usko grlo proizvodnje.

Danas smo zaštitne vizire distribuirali (donirali) na slijedeće adrese: Dom zdravlja Valpovo, Dom zdravlja Belišće, Policijska postaja Belišće, Stanica za tehnički pregled vozila Belišće, Kardiologija u Osijeku.

Narudžbe stižu, a peteročlana ekipa sa četiri 3D printera nastavlja raditi 14 sati dnevno.

Za sve informacije pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili nazovite na 098/924-9994.

DF