U subotu 8. ožujka 2014. održano je 8. Državno natjecanje aviomodelara u kategoriji F1N i F1N 150.

Organizatori natjecanja bili su Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće, Aero klub Osijek i Hrvatski zrakoplovni savez. Sudjelovali su natjecatelji iz AK Borovo, AK Karlovac, AK Osijek, CTK Čeminac, Doma za djecu i mladež Osijek, MK Zaprešić, OSA Kutina, OŠ Tin Ujević Osijek, ZTK Beli Manastir, SOS Dječje selo Ladimirevci i CTK Valpovo. 

Natjecatelji su se počeli okupljati u sportskoj dvorani Valpovo prije 8 sati. Nakon prijava ekipa i natjecatelja nazočne je pozdravio gospodin Antun Šikić iz AK Osijek, koji je i vodio kompletno natjecanje. Dopredsjednik ZTK Valpovo-Belišće, gospodin Goran Kurtović, naglasio je da je ovo sedma natjecateljska godina aviomodelara u Valpovu ili Belišću. Sudionicima je zaželio puno uspjeha i dobrih rezultata.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Valpova, gospodin Leon Žulj.

Natjecanje je započelo u 9,30 kategorijom F1N-150. Ukupno je sudjelovalo 57 natjecatelja. Natjecanje se provodi na način da svaki natjecatelj baca model aviona tri puta u tri ture. Boduje se vrijeme leta modela. Nakon završetka natjecanja u F1N-150 podjeljene su medalje najboljim pojedincima po skupinama, te najboljim ekipama.

U kategoriji F1N sudjelovalo je 28 natjecatelja. Nakon zbrajanja rezultata najboljima je medalje predala Ivana Francuz. Natjecanje je završilo u 17 sati sa željom na slijedećem okupljanju na našem području, u Belišću krajem godine, na međunarodnom finalu kupa Hrvatske.

REZULTATI

Na državnom prvenstvu zrakoplovnih modelara u dvoranskim modelima F1N-150 održanom 8. ožujka u Valpovu u organizaciji Aero kluba Osijek i ZTK Valpovo-Belišće u konkurenciji 56 modelara i 10 hrvatskih klubova osječki modelari postali su državni prvaci u juniorskoj konkurenciji za 2014. godinu u sastavu Igor Nišević, Josip Lučić i Filip Glogoški ispred MK Zaprešić dok su treći bili ekipa AK Osijek 2 (Matija Loinjak,Bruno Vekić i Matko Florijančić). U konkurenciji osnovnih škola u ekipnom plasmanu osječani su zauzeli drugo mjesto iza MK Zaprešića dok su treći bili ekipa AK Osa Kutina.

U ukupnom plasmanu Osijek je zauzeo drugo mjesto iza MK Zaprešića.

U pojedinačnoj konkurenciji Josip Lučić AK Osijek u juniorskom plasmanu zauzeo je treće mjesto iza Mateje Tomić MK Zaprešić i Alena Tucmana MK Zaprešić koji je bio prvi.

Među osnovcima prvo mjesto zauzeo je Alen Tucman MK Zaprešić ispred klupske kolegice Mateje Tomić dok je osječanin Matko Florijančić bio treći.

U najmlađoj konkurenciji komarci djeca petih razreda i mlađa, prvi je bio David Varga ZTK Beli Manastir drugi Matija Tolić AK Osijek, a treći Filip Grabovac AK Osa Kutina. U kategoriji F1N modeli raspona krila preko 150 mm u ekipnoj konkurenciji u ukupnom plasmanu ekipa AK Osijek 1 zauzela je treće mjesto dok je u juniorskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila ekipa MK Zaprešić drugi su bili AK Osijek 1(Lučić, Nišević, Glogoški), a treći AK Osijek 2(Loinjak, Vekić, Florijančić).

Među osnovcima prvo mjesto pripalo je MK Zaprešiću dok su osječani bili drugi ispred AK Borova.

Natjecanje je održano u vrlo jakoj konkurenciji i trener osječana Antun Šikić vrlo je zadovoljan postignutim rezultatima iz razloga što ove godine osječki modelari nisu imali uvjeta i prilike trenirati u svom gradu nego se snalazili po okolnim mjestima na području Osječko-baranjske županije. Ovim putem se zahvaljuje svim domaćinima koji su im omogućili treniranje.

Slijedeće natjecanje je već idući vikend u Zrenjaninu.

 

 

Tekst: Nataša Dorić, mag.oec., voditelj Centra tehničke kulture Osijek