U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županija župan dr. sc. Vladimir Šišljagić primio je danas dobitnike Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2013. godinu te im čestitao na njihovim uspjesima. Ukupno je dodijeljeno 16 nagrada, od toga jedna nagrada za životno djelo, 10 godišnjih nagrada pojedincima i 5 godišnjih nagrada pravnim osobama. Od toga čak 4 nagrade došle su upravo u našu Županiju.

 

Za životno djelo nagrađen je Ivan Baćani, diplomirani inženjer organizacije rada, dugogodišnji član i predsjednik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Godišnjom nagradom Faust Vrančić nagrađeni su Deže Kučera, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, inače osnivač Foto-kino kluba Baranja-film Beli Manastir te mr.sc. Mirko Mesić, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek. Nagrađeni su za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u Republici Hrvatskoj te za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike, kao i poticanje na tehničko stvaralaštvo.

U kategoriji pravnih osoba godišnja Državna nagrada tehničke kulture dodijeljena je i Zajednici tehničke kulture Valpovo – Belišće za stvaranje i kontinuirano održavanje logističkih i stručnih uvjeta u funkciji produktivnog djelovanja udruga. To je Zajednica koja okuplja 10 udruga tehničke kulture, vodi brigu o Domu tehnike u Valpovu, nositelj je programa Centra tehničke kulture i organizator niza prigodnih manifestacija. 

Zajednicu tehničke kulture Osječko-baranjske županije čini pet gradskih zajednica i 70 udruga koje imaju skoro 6.000 članova. O svima njima skrbi Osječko-baranjska županija.

Na svečanosti kod župana nazočio je gospodin Dragan Milec, predsjednik ZTKVB, Dragan Francuz i Ivana Francuz.

Preuzeto sa http://www.obz.hr
Foto: DF, Ivana F.